Miksi opas on tehty?
Idea Luokanopen ilmasto-oppaan toteutuksesta syntyi havainnosta, että luokanopettajien ilmastonmuutokseen liittyvät tiedot ja taidot ovat usein puutteellisia. Tätä havaintoa tukevat myös tutkimukset. Lisäksi tutkimuksessa on havaittu, että peruskoulunsa päättävillä oppilailla on virhekäsityksiä ilmastonmuutoksesta.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) ohjaa opettajia käsittelemään aihetta koulussa laajasti. Kuitenkin, alakoululle suunnatun ilmastokasvatuksen on havaittu olevan puutteellista sekä opetuksen että materiaalien tasolta, joten alakoululle suunnatulle ilmastokasvatusmateriaalille on todellinen tarve.
Kuka voi käyttää opasta?
Oppaan tekstit ja tehtävät ovat luokanopettajien, ympäristökasvattajien ja muiden aiheesta kiinnostuneiden käytössä avoimesti ja ilmaiseksi CC BY-NC -lisenssin mukaisesti. Oppaan tekstimateriaalia saa siis hyödyntää epäkaupallisesti ja muokata haluamallaan tavalla, kunhan mainitsee lähteen.
Oppaassa käytetyt kuvat ovat Creative Commons -lisensoituja kuvia ja siten sellaisenaan kasvattajien käytössä ilmaiseksi. Tarkistathan kuitenkin muokkausoikeudet ja kaupallisen käytön oikeudet jokaisen kuvan kohdalta erikseen. Kuvat oikeuksineen, erikseen mainittuja tapauksia lukuun ottamatta, ovat löydettävissä Flickr-gallerioista täältä.
Miten opasta kannattaa käyttää?
Kokonaiskuvan saamiseksi on suositeltavaa lukea heti alkuun ilmastokasvatuksesta sekä ilmastonmuutoksesta. Osioissa on selitetty ilmiön eri puolia tiiviissä muodossa kasvatusalan ammattilaisen näkökulmasta.
Oppaan opetusmateriaalit on suunniteltu niin, että kasvatusalan ammattilaisen on helppo toteuttaa ilmastokasvatusta vuosiluokilla 1–2, 3–4 ja 5–6. Opetusmateriaaleja varten on kehitetty punainen lanka, jota seuraamalla opetus on johdonmukaista.
Kuka on toteuttanut oppaan?
Luokanopen ilmasto-opasta koordinoi ympäristö- ja kestävyyskasvattaja Anna Muotka. Anna on toteuttanut oppaan yhteistyössä luokanopettaja Aino Kinnin (2019) sekä tutkija Paula Aholan (2024) kanssa. Luokanopen ilmasto-oppaan idea on työstetty Open ilmasto-oppaan tekijän, Pinja Siparin kanssa.
Vuonna 2024 Luokanopen ilmasto-opas siirtyi osittain Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi ry:n hallintaan. Anna toimii järjestön toiminnanjohtajana ja vastaa edelleen oppaan sisällöistä, ylläpidosta ja kehittämisestä.
Luokanopettajan ilmasto-oppaan tekemiseen on osallistunut eri vaiheissa useita kymmeniä ilmasto- ja kasvatusalan toimijaa luokanopettajista tutkijoihin ja kansalaistoimijoihin. Osallistuminen oli mahdollista oppaan taustalla toimineiden hankkeiden puitteissa järjestetyissä haastatteluissa, työpajoissa sekä sähköisesti.
Milloin opas on tehty?
Materiaali on julkaistu vuonna 2019 Maj ja Tor Nesslingin säätiön, Herlinin säätiön ja Keski-Suomen ELY-keskuksen tuella. Vuonna 2024 materiaalia päivitettiin ympäristöministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön tuella. Päivityksen yhteydessä julkaistiin oppaan pohjoissaamenkielinen versio.
Kiitokset
Lämmin kiitos Luokanopen ilmasto-oppaan mahdollistamisesta ja toteutuksen tukemisesta kuuluvat ainakin seuraaville henkilöille ja toimijoille:
Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Ympäristöministeriö, Sosiaali- ja terveysministeriö, Pinja Sipari, Panu Pihkala, Essi Aarnio-Linnanvuori, Ilkka Ratinen / Lapin yliopisto, Maija Vuorjoki / Nuorten Akatemia, Hannele Cantell, Anna Lehtonen, Veli-Matti Värri, Sakari Tolppanen, Anni-Mari Lehtoniemi, Jemina Kopakkala, Katja Korpihovi, Laura Matturi, Minnamari Mäkelä, Camilla Patjas, Veera Pantsar, Lauri Mikkonen, Jussi Muotka, Kirmo Kivelä, Saana Koukku, Unna-Maari Pulska, Sirpa Rasmus / Arktinen keskus sekä Alexander Kohl / Sitra .
Yhteystiedot
Palautetta otetaan mielellään vastaan! Palautteen lisäksi voit olla yhteydessä kaikissa kysymyksissä, kehitysideoissa ja yhteistyötarjouksissa: anna.muotka (at) feesuomi.fi.
Vertaistukea ja lisää ilmastokasvatusideoita jaossa Facebook-ryhmissä
Alakoulun ilmastokasvattajat ja Ilmastokasvattajat.
Luokanopen ilmasto-opas on osa Vihreä lippu -materiaaleja. Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle. Vihreää lippua koordinoi Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi ry.