Ilmastokasvatusmateriaalit luokille 5–6
Alakoulussa ensisijaisen keskeistä ilmastokasvatuksen kannalta on auttaa lasta kehittämään itselleen taidot terveiden ihmissuhteiden ylläpitoon sekä kiintymys luontoon. Lapsen luontosuhteen ja sosiaalisten suhteiden muodostamista tulee tukea, jotta lapsi haluaa kohdella elinympäristöään, itseään ja muita ihmisiä kestävällä tavalla. Terveen luontosuhteen ja ihmissuhteiden muodostuminen on pohja koko ilmastokasvatukselle.
Luonto- ja ihmissuhteiden muodostumisen tukemisen lisäksi alakoulussa tulee luoda pohjaa ilmastonmuutoksen systeemiselle ymmärtämiselle: monimutkainen ilmiö jäsentyy järkevämmäksi kokonaisuudeksi, kun ymmärtää syy-seuraus-suhteita ja niiden taustamekanismeja. Myös arvokeskusteluilla on opetuksessa oma tärkeä paikkansa: ilmastoystävällisiin arvoihin ja asenteisiin kasvaminen tukee ilmastoystävällistä ja kestävää toimintaa arjessa sekä myöhemmin elämässä.
Vuosiluokille 5–6 on suunniteltu oma ilmastokasvatuskokonaisuus. Kuitenkin, jos ilmastokasvatusta ei ole vielä tehty aikaisemmin, on suositeltavaa tarkastella myös vuosiluokkien 3–4 materiaaleja, joissa keskitytään selittämään lapsilähtöisesti ja ikätaso huomioon ottaen ilmastonmuutoksen luonnontieteellistä taustaa. Vuosiluokkien 5–6 ilmastokasvatuskokonaisuus keskittyy ihmisen toimintaan ilmastonmuutoksen taustalla ja ilmastovaikuttamisen mahdollisuuksiin.
Tämän oppaan harjoitteissa ja tehtävissä on huomioitu alakoulun ilmastokasvatuksen tavoitteet sekä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) tavoitteita ja sisältöjä. Opetussuunnitelman tavoitteet ja sisällöt ovat löydettävissä listattuna aina kullekin vuosiluokalle suunnattujen materiaalikokonaisuuksien käyttöoppaista.
Vuosiluokille 5–6 suunnatut materiaalit löydät täältä. Materiaalit avautuvat Google Drive -kansioon.
Suositeltava eteneminen materiaalien kanssa on seuraava:
- Perehdy Luokanopen ilmasto-oppaan ilmastonmuutos– ja ilmastokasvatus-osioihin.
- Lue luokkien 5-6 ilmastokasvatukseen suunnattu käyttöopas alta.
- Tarkastele materiaalit läpi ja päätä, mitä materiaaleista haluat hyödyntää.
- Lataa haluamiesi materiaalien kopiot koneellesi, jotta voit tehdä niihin muutoksia. Huom! Tulosta ilmastokasvatuskokonaisuuden tarina tarvittaessa.
- Tee haluamasi muutokset.
- Toteuta ilmastokasvatusta!
Materiaalit ja kuvat
VENNI-materiaalit pohjautuvat Nuorten Akatemian, Luonto-Liiton, Maan ystävien ja Dodon yhdessä luomaan Ilmari-ilmastokasvatusmateriaaliin, joka on koottu ja kehitetty vuosien 2003–2016 aikana. VENNI-materiaalikokonaisuuden kehittämisestä ja tuottamisesta vastaavat Luokanopen ilmasto-oppaan tekijät Anna Muotka ja Aino Kinni. VENNI-materiaalit (kuvien omia käyttöoikeuksia lukuun ottamatta, ks. alla) on Ilmari-ilmastokasvatusmateriaalin tavoin osa public domainia ja kaikkien vapaasti käytettävissä paitsi kaupalliseen tarkoitukseen (CC BY-NC), kunhan muistaa mainita tekijän.
Materiaalikokonaisuudessa käytetyt kuvat kuuluvat omien CC-lisenssiensä alle. Kuvat ja niiden käyttöoikeudet ovat löydettävissä Flickr-kuvapalvelusta. Materiaalikokonaisuuden kuvia saa siis hyödyntää epäkaupallisesti ja muokata haluamallaan tavalla, kunhan mainitsee lähteen ja tekijän.