Ilmastokasvatus
Tällä sivulla esitellään ensin yleisesti ilmastokasvatusta, minkä jälkeen keskitytään alakoulussa toteutettavaan ilmastokasvatukseen, siihen liittyviin tavoitteisiin sekä ajankohtaisiin teemoihin. Jokaisen teeman yhteydessä nostetaan esille kiinnostavia linkkejä, joiden kautta kasvattaja voi perehtyä lisää teemoihin. Sivun lopusta löytyy lähdeluettelo sekä tekijätiedot.
Ilmastokasvatus on yksi ympäristökasvatuksen, kestävän kehityksen kasvatuksen ja ekososiaalisen sivistyksen osa-alue. Sille läheisiä kasvatuksen aloja ovat kansalais-, globaali- ja ihmisoikeuskasvatus, sekä tulevaisuus- ja mediakasvatus. Ilmastokasvatuksessa ohjataan kestävään elämäntapaan ja etsitään ratkaisukeskeisiä sekä sosiaalisesti hyväksyttäviä keinoja ilmastopäästöjen vähentämiseen, hiilinielujen lisäämiseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.
Ilmastonmuutos on vuonna 2016 käyttöönotetuissa perusopetuksen opetussuunnitelmissa nostettu suomalaisen kouluopetuksen sisällöllisiin tavoitteisiin ensimmäistä kertaa. Opetussuunnitelmien mukaan perusopetuksen arvopohja perustuu ekososiaalisen sivistyksen ajatukselle. Ekososiaalisen sivistyksen johtoajatuksena on luoda elämäntapaa ja kulttuuria, joka vaalii ihmisarvon loukkaamattomuutta, ekosysteemien monimuotoisuutta ja uusiutumiskykyä sekä samalla rakentaa osaamispohjaa luonnonvarojen kestävälle käytölle perustuvalle kiertotaloudelle. Ilmastonmuutoksen vakavuuden ymmärtäminen ja sen hillitsemiseen liittyvät taidot ovat keskeinen osa ekososiaalista sivistystä.
Ilmastokasvatuksen tarve on viime vuosina lisääntynyt muun muassa seuraavista syistä:
- Ilmastonmuutoksen vaikutukset ilmenevät yhä vahvemmin kaikkialla luonnossa ja yhteiskunnassa, sekä globaalisti että paikallisesti.
- Ilmastonmuutokseen liittyy monia harhakäsityksiä ja ennakkoluuloja.
- Ilmastonmuutos on kokonaisvaltainen ja monitieteisesti tutkittava ilmiö, jonka ymmärtäminen edellyttää laaja-alaisen oppimisen valmiuksia. Laaja-alainen oppiminen ei perustu pelkästään käsitteiden määrittelyyn ja muistamiseen, vaan siihen liittyvät muun muassa tulevaisuuden hahmottaminen, ilmiöiden monimutkaisten kytkentöjen ymmärtäminen sekä hankittujen tietojen soveltamistaidot.
Ilmastokasvatus osaamisen ja vastuullisen kansalaisuuden perustana. Suomen ilmastopaneelin raportti 1/2015:
https://www.ilmastopaneeli.fi/wp-content/uploads/2018/10/Ilmastokasvatuksen-raportti-9.6.2015.pdf
Synkistely ei pelasta ilmastoa -kirjoitus:
http://www.skolar.fi/synkistely-ei-pelasta-ilmastoa/
Tarvitsemme lisää ilmastonmuutoskasvatusta -blogikirjoitus:
https://www.ilmastopaneeli.fi/2016/tarvitsemme-lisaa-ilmastonmuutoskasvatusta/
Ilmastokasvatuksen polkupyörämalli -animaatiovideo.
Hyviä lisämateriaaleja ilmastokasvattajalle
Luokanopen ilmasto-oppaasta luokka-asteille 1–2, 3–4 ja 5–6 suunnatut valmiit opetuspaketit löytyvät sivuston Opetusmateriaalit-osiosta. Tähän alle on listattu erillisiä, opettajalle itselleen lisäperehdytykseksi suunnattuja materiaaleja, joita voi myös halutessaan käyttää opetuksessa. Lisää materiaaleja löydät myös tästä Open ilmasto-oppaan blogipostauksesta.
WWF:n Koulutukset kasvattajille -sivun materiaaleista löydät ilmastokasvatuksen materiaaleja koottuna Padlet-alustalle. Materiaalit koottiin usean eri ilmastokasvatuksen ammattilaisen toimesta Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa vuosien 2020-2021 aikana.
https://padlet.com/wwfkoulussa/me_ilmastosankarit_2020_2021
WWF:n ympäristökasvatuksen materiaalipankista löydät runsaasti materiaaleja eri-ikäisten oppijoiden käyttöön. Voit etsiä tulostettavia materiaaleja teeman, opetettavan aineen, oppijoiden iän tai kielen perusteella. Osan materiaaleista voit tilata myös painettuna.
https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/ymparistokasvatus/materiaalipankki
Ilmastokasvatus-videolla WWF:n ympäristökasvatuksen johtava asiantuntija Essi Aarnio-Linnanvuori kertoo, mitä ilmastokasvatus on, ja mitä sitä toteutettaessa on tärkeää ottaa huomioon. Videolla esiityvän kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämallin ovat laatineet Sakari Tolppanen, Essi Aarnio-Linnanvuori, Hannele Cantell ja Anna Lehtonen (2017). Video on tuotettu Opetushallituksen rahoittamassa ympäristökasvatushankkeessa. Video on suunnattu kasvattajan omaan perehtymiseen aiheeseen.
https://youtu.be/0NcVErUHfu0
Ilmastonmuutos ja sen ratkaisut -videolla WWF:n Ekologisen jalanjäljen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula kertoo, mitä ilmastonmuutos on ja voidaanko sitä enää ratkaista. Video on tuotettu Opetushallituksen rahoittamassa ympäristökasvatushankkeessa. Video on suunnattu kasvattajan omaan perehtymiseen aiheeseen, mutta sitä voi käyttää myös opetustarkoituksessa.
https://youtu.be/sM84YrX2-20
Ilmastonmuutos on kasvihuoneilmiön voimistumista -video on tuotettu Nuorten Akatemian ja usean eri ympäristöjärjestön yhteisessä Ilmari-hankkeessa. Tiiviissä animaatiossa kerrotaan ilmastonmuutoksen perusteet. Kesto 0:52.
https://www.youtube.com/watch?v=Z492NKa1tqo
Maailma täynnä ilmastoratkaisuja -video esittelee sikermän ilmastoratkaisuja eri puolilta maailmaa. Video on tuotettu Nuorten Akatemian ja usean eri ympäristöjärjestön yhteisessä Ilmari-hankkeessa. Kesto 2:37.
https://www.youtube.com/watch?v=LkxEUHx6Wdc
Kestävän kehityksen tunteista kasvattajalle -videolla Helsingin yliopiston tutkija Panu Pihkala kertoo opettajille ja muille kasvattajille siitä, miksi kestävän kehityksen kysymyksiin liittyviä tunteita on tärkeää käsitellä myös opetuksessa. Videolla esitellään myös kolmiportainen malli kestävän kehityksen tunteiden huomioimiseen ja käsittelyyn sekä tunnetehtäviä, joita löytyy Toivoa ja toimintaa -nettisivustolta. Video on osa Toivoa ja toimintaa -videoiden sarjaa. Muut sarjan videot sopivat myös opetuskäyttöön.
https://youtu.be/H799WEFrEU4
Tehtävänä tulevaisuus on YLE:n sivusto, johon on koottu videoklippejä, podcasteja, lehtijuttuja ja dokumentteja kärjellä “Ratkaisuja ilmastonmuutokseen”.
https://areena.yle.fi/radio/ohjelmat/30-625
100 fiksua arjen tekoa on Sitran sivusto, joka tarjoaa 100 keinoa hyvään elämään maapallon kantokyvyn rajoissa. Kunkin yksittäisen teon ympäristövaikutus on laskettu ja luokiteltu vaikutusten koon mukaan.
https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/
Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo. Panu Pihkala. Kirjapaja (2017). Kirja perehtyy ympäristötunteiden syihin ja seurauksiin auttaen ymmärtämään kysymysten meissä aiheuttamia reaktioita.
Ilmastoaiheisia dokumenttielokuvia
Tulevilla rannoilla (2017) on elokuvaohjaaja John Websterin dokumenttielokuva, joka vie katsojan tulevaisuuden äärelle luoden näkymän niihin kaventuviin elämänmahdollisuuksiin, joihin meidän sukupolvemme päätökset vaikuttavat.
Before the flood -elokuvassa (2016) matkustetaan ympäri maailmaa katsomaan vaikutuksia, joita ilmastonmuutos jo nyt aiheuttaa eri puolilla maailmaa. Dokumenttielokuvaa tähdittää Leonardo di Caprio.
Disruption (2014) tutkii ilmastokriisin syitä eri yhteiskunnan alojen näkökulmasta. Keskiössä on myös maailmanlaajuiseksi levinneen People’s Climate March -mielenosoituksen valmistelut. Elokuvan voi näyttää koulussa ilmaiseksi, mutta suomenkielistä tekstitystä ei ole saatavilla. Kesto 52:27. http://watchdisruption.com/
Youth Unstoppable -elokuvassa (2018) käsitellään ilmastonmuutoksen seurauksia ja kuvataan uusien sukupolvien ympäristötietoisuuden kasvua, lapsen kasvua vastuulliseksi maapallon asukkaaksi sekä globaalin, nuorisovetoisen ilmastoliikkeen syntyä.
Alakouluikäisille suunnattuja kirjoja ilmastonmuutoksesta
Seitsemän hiiliveljestä -kirja kertoo huikean tarinan seitsemästä hiiliveljeksestä, jotka lähtevät taivaalta seikkailuihin, ja mitä sitten tapahtuu. Kirjassa kerrotaan myös perheestä, jonka veljekset kohtaavat seikkailuissaan. Perhe tapaa hiiliveljekset milloin pahvilaatikossa, milloin koulun puutöissä, milloin metsäretkellä.Tarina kertoo hiilen kierrosta luonnossa, yhteyttämisestä ja hiilidioksidista, mutta kaikki tällaiset termit on tarkoituksella unohdettu. Tarina sopii hieman alle kouluikäisistä muutaman vuoden koulua jo käyneille sekä aikuisille. Suomen metsäyhdistys, Jussi Akkanen & Kati Vuorento 2011/2019.
Ihme ilmat! -tietokirja vastaa lasten kiperiin kysymyksiin ilmastonmuutoksesta ja kertoo, miten voimme pistää sille yhdessä hanttiin. Kaksi nokkelaa kaverusta, Lotta ja Kasper, kyllästyvät vanhempiensa vältteleviin vastauksiin kummista keleistä. He päättävät selvittää, mistä ilmaston muuttumisessa todella on kyse. Into Kustannus, Laura Ertimo & Mari Ahokoivu 2019.
Näkymätön myrsky -kirja kertoo tarinaa Sumulaaksosta. Sisarukset Juju ja Aatos ovat kauhuissaan. Sumulaakson luonnossa tapahtuu kummia, ja säät käyvät vain oudommiksi. Lisäksi rakas Usvalampi aiotaan hävittää. Juju ja Aatos päättävät selvittää, mitä on meneillään, mutta isot eivät tunnu ymmärtävän heidän huoltaan. Jujun ja Aatoksen on otettava ohjat käsiinsä. Näkymätön myrsky on alakoululaisille tarkoitettu seikkailukirja, joka auttaa pohtimaan ilmastokysymyksiä ja näkemään ympärillä toivoa. Otava, Mikko Pelttari & Jenna Kunnas 2019.
Kuvat ja teksti
Kuvat ovat vapaasti käytössä kyseisen kuvan CC-lisenssin mukaisesti (esim. mainitse kuvaaja käyttäessäsi kuvaa). Kuvaajatiedot ja alkuperäiskuvat löydät Flickr-kuvagalleriasta.
Alkuperäinen teksti Pinja Sipari / Open ilmasto-opas. Muokkaukset ja lisäykset Luokanopen ilmasto-opasta varten Anna Muotka ja Aino Kinni / Luokanopen ilmasto-opas.