Ilmastokasvatusmateriaalit luokille 1–2
Alakoulun pienimpien oppilaiden kanssa ilmastokasvatus lähtee kestävyys-, ympäristö-, tunne- ja arvokasvatuksen toteuttamisesta sekä luontosuhteen kehittymisen tukemisesta. Alakoulussa ensisijaisen keskeistä ilmastokasvatuksen kannalta on auttaa lasta kehittämään itselleen taidot terveiden ihmissuhteiden ylläpitoon sekä kiintymys ympäröivään luontoon. Luonnolla tässä kontekstissa tarkoitetaan neitseellisen luonnon lisäksi ihmisiä ja ihmisen rakentamaa ympäristöä.
Luokilla 1–2 ilmastokasvatus on ennen kaikkea arvo-, asenne- ja tunnekasvatusta. Lapsen luontosuhteen ja sosiaalisten suhteiden muodostamista tulee tukea, jotta lapsi haluaa kohdella elinympäristöään, itseään ja muita ihmisiä kestävällä tavalla. Terveen luontosuhteen ja ihmissuhteiden muodostuminen on pohja koko ilmastokasvatukselle.
Näkemykset siitä, miten ilmastokasvatusta tulisi toteuttaa 1.–2.-luokilla, vaihtelevat. Osa ilmastokasvatuksen asiantuntijoista ajattelee, ettei ilmastonmuutosta tarvitse käsitellä vielä luokilla 1–2. Osa asiantuntijoista on puolestaan sitä mieltä, että lapsi kuulee sanan ilmastonmuutos ja keskusteluja ilmastonmuutoksesta usein, minkä vuoksi aihetta tulee käsitellä alakoulussa jo alkuopetuksessa. Jotkut neuvovat ottamaan ilmastonmuutoksen esille opetuksessa vasta, kun aihe tulee lapsilta itseltään esille. Onkin opettajasta kiinni, miten hän kokee parhaaksi toteuttaa ilmastokasvatusta oppilaidensa kanssa.
Tämän oppaan harjoitteissa ja tehtävissä on huomioitu alakoulun ilmastokasvatuksen tavoitteet sekä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) tavoitteita ja sisältöjä. Opetussuunnitelman tavoitteet ja sisällöt ovat löydettävissä listattuna aina kullekin vuosiluokalle suunnattujen materiaalikokonaisuuksien käyttöoppaista. Käyttöopas löytyy alta.
Luokille 1–2 suunnatut materiaalit löydät täältä. Materiaalit avautuvat Google Drive -kansioon.
Suositeltava eteneminen materiaalien kanssa on seuraava:
- Perehdy Luokanopen ilmasto-oppaan ilmastonmuutos– ja ilmastokasvatus-osioihin.
- Lue vuosiluokkien 1–2 ilmastokasvatukseen suunnattu käyttöopas alta.
- Tarkastele luokkien 1–2 materiaalit läpi ja päätä, mitä materiaaleista haluat hyödyntää.
- Lataa haluamiesi materiaalien kopiot koneellesi, jotta voit tehdä niihin muutoksia. Huom! Tulosta ilmastokasvatuskokonaisuuden tarina tarvittaessa.
- Tee haluamasi muutokset.
- Toteuta ilmasto- ja ympäristökasvatusta!